Året med IBC SOLAR: 21 händelser under 2021

Vilket år det har varit! Här listar vi ett axplock av våra framgångar från förra året.

Vilket år det har varit! Den svenska solelmarknaden har åter igen växt kraftigt. Samtidigt var det ett tufft år på många sätt; ytterligare ett år med pandemi, restriktioner och i våras fastnade Evergiven i Suezkanalen och spred oväntade svallvågor i hela världens logistikkedjor. Vi är otroligt glada att fler inser fördelarna med att producera egen el. Och det med kvalitetssäkrade solelprodukter. Här listar vi ett axplock av våra framgångar från förra året. Varsågod, 21 saker vi lyckades med under 2021.

 1. Det viktigaste vi har är våra kunder! Och vi är så stolta över att ni blivit fler under året. Närmare 70 procent fler faktiskt. 
   
 2. Tillsammans har alla ni, våra kunder, köpt 130 000 st solpaneler som nu sitter uppe runtom i Sverige och producerar grön el. Underbart!
   
 3. Under året har vi växt kraftigt på personalsidan! Så roligt med våra nya Account Managers Johan, Markus och Wafa, vår innesäljare Simon, vår deltidsarbetande student Emil som i slutet på året ersattes av studenterna Nora och Amanda. Och i slutet av året sajnade vi också vår Supply Chain Manager Haiyan som börjat nu i januari. Därtill har vi också Maria som jobbar med kommunikation och marknadsföring på mer tid sedan i höstas. Vilket gäng va! Du hittar  kontaktuppgifter till oss här.
   
 4. Något som inte syns direkt för dig som kund, men något som tagit mycket intern tid och som kommer att göra våra processer mycket smidigare är att vi under året bytt affärssystem. Och namnet på detta viktiga system som samlar alla ordrar och kunduppgifter? Solsystemet förstås!
   
 5. När vi nu är inne på system så lanserade vi också en ny, rejäl uppdatering av vårt projekteringsverktyg PV Manager. Programmet som hanterar hela din projektorder, från att rita upp installationen till att få ut materiallista. Och här hittar du filmen där vår säljchef Samar Nath går igenom hur programmet fungerar på en timme Till Youtube
   
 6. Apropå material. 71,4 är antalet mil kabel som vi sålt under året. 71,4 mil! Det är samma sträcka som fågelvägen från vårt sydligaste kontor Helsingborg till Bad Staffelstein i Tyskland – hjärtat av IBC SOLAR där bolaget grundades 1982.
   
 7. Under året har Sveriges största solelanläggning på tak tagits i drift. Kallas ”Solskenet” och är fem megawatt i installerad effekt på en logistikanläggning i Viared utanför Borås. Vilka produkter som använts? Närmare 15 000 IBC Monosol 340 W-paneler och montagesystemet Aerofix EW, öst-västmonterat. I och med att det är både montage och paneler från IBC SOLAR så finns det också en 15-årig kombinationsgaranti kopplad till solelanläggningen Läs om kombinationsgarantin
   
 8. I somras, när smittspridningen var låg, passade vi på att träffas hela bolaget i Linköping. Guld värt för ett gäng som sitter utspridda över hela landet!
   
 9. Vi gillar mångfald! Inom vårt svenska bolag räknar vi numera till sju olika nationaliteter. Och när det gäller fördelningen kvinnor/män så ligger det på imponerande jämna 45/55 procent.
   
 10. Samarbeten: Vi gillar att göra saker tillsammans! Särskilt sådant som gör att vi når ut till fler installatörer i Sverige. Under 2021 fick vi till ett avtal med Otovo - den digitala marknadsplatsen som sammanför installatörer och husägare som behöver solceller. Och vårt samarbete med kedjan Ahlsell har också fortsatt under året. Med sina 100 butiker från norr till söder finns de alltid att nå lokalt och IBC SOLAR:s produkter kan beställas genom deras kanaler.
   
 11. Lansering av vårt nya egenutvecklade monteringssystem IBC Aerofix G3 för platta tak. Läs om systemet
   
 12. Vi delar gärna med oss av vår kunskap! Under året har vi skickat ut 17 nyhetsbrev med aktuella ämnen och bjudit in till tio olika frukostwebbinarier, där vi pratat olika produkter som amerikanska mikroväxelriktaren Enphase och världens största växelriktare Sungrow. Vi har dessutom delat med oss av säljtips och kunskap generellt om batterilager.
   
 13. Vi har räknat och räkna och räknat. Och en av våra mest sålda produkter i antal är vår two-layer connector som vi sålt mer än 70 000 stycken av under året. Och för dig som sitter och funderar på vad en two-layer connector ens är så kan vi berätta att den användas för att koppla ihop skenor vid dubbellager av monteringssystem En sådan här helt enkelt
   
 14. Hur har det gått för oss som bolag då? Än är inte alla siffror helt klara, men vi ser ut att öka vår omsättning med 90 procent. Större omsättning ger oss ett bättre förhandlingsläge vid inköp och gynnar dig som kund.
   
 15. Solelsystem och kringprodukter som växelriktare, kablar etcetera är det vi säljer mest av. Men under året har vi verkligen sett ett trendbrott i intresset för batterilager. Från visserligen blygsamma nivåer i ordervärde har batterilagerköp ökat kraftigt, plus 840 procent jämfört med 2020!
   
 16. En rolig nyhet är att vi i slutet av året öppnat ett lokalkontor i Västerås. Tyvärr sätter pandemin käppar i hjulet just nu för att använda den… men vi har hopp om en ljusnande vår!
   
 17. Närmare produktion: Den största delen av solelbranschens produkter tillverkas i Asien. Även om vi har en del produkter som görs inom Europa, som till exempel österrikiska växeltillverkaren Fronius. Under året har vi också fått in europeiska solpanelsalternativ; tyska Meyer Burger och spanska Eurener.
   
 18. I början av året tog vi fram en broschyr som våra kunder haft mycket nytta av. Kontakta din säljare om du vill ha tryckta exemplar. Den finns förstås också digitalt, bland annat här
   
 19. Vi pratar förstås med våra kunder varje dag. En som hängt med länge är Ulf Fredriksson på göteborgsbolaget Delidel. Läs om vad som fick honom att börja arbeta med solelinstallationer, hur han ser på bolagsbygge och den närmaste framtiden Ulf på Delidel
   
 20. Miljöavgift. Visste du att alla som importerar elmaterial till den svenska marknaden ska anmäla sig till Naturvårdsverket och betala en avgift för att vi gemensamt ska bygga upp ett nationellt återvinningssystem? För solpaneler ligger avgiften på 50 öre per kg. En liten summa kan tyckas, men det blir mycket pengar för oss som importerat stora mängder material. Rejält mer än en (1!) miljon kronor för vår del under 2021 faktiskt. Det har dock visat sig att alla importerande bolag inte tar samma ansvar ännu. Se till att alltid fråga om återvinningsavgiften betalas om du väljer att handla av någon annan aktör.
   
 21. 2021 var också sista året som vi höll oss kvar som 30-plussare. Med varje år adderas erfarenhet och vi är otroligt stolta över all den kunskap som finns samlad både i våra svenska och tyska kollegor. 2022 och 40 års-firande – vi ser fram emot dig!

 

Det här handlade mycket om oss. Är du snarare nyfiken på trender i branschen? Kom och lyssna på vårt frukostwebbinarium 27 jan. Anmäl dig redan idag! 

Soleltrender 2022: frukostwebbinarium 27 januari