”Jag vill att kunderna ska bli glada när de ser mig efter åtta år”.

Ulf Fredriksson på Delidel, som varit kund till oss sedan IBC SOLAR startade som solelgrossist i Sverige.

Lär känna Ulf Fredriksson på Delidel

Solelbranschen växer kraftigt, men vilka är det som driver utvecklingen och ser till att det byggs allt fler anläggningar? Vi tog en pratstund med Ulf Fredriksson som varit kund till oss i princip sedan vi på IBC SOLAR startade som solelgrossist i Sverige. Ulf Fredriksson driver bolaget Delidel sedan 2019. Ett solelinstallationsbolag som utgår från Göteborg. Delidel, det ska utläsas del-i-del, som en del i helheten. 

- Men det är få som gör den kopplingen, skrattar Ulf.

 

Miljövetare och driven entreprenör inom livsmedelsbranschen

Vägen till solcellsbranschen för Ulf Fredrikssons del har varit lite krokig. Det började med en miljövetenskaplig utbildning på Handels i Göteborg. Men i stället för att bli miljökonsult efter utbildningen så köpte han tillsammans med sin bror en Hemköps-butik och drev den framgångsrikt i sju år. Därefter fick han kontakt med Linas matkasse och blev ansvarig för produktionsverksamheten. Efter sex år hade de växt till 100 anställda. Med långa arbetsdagar, ständiga resor till Stockholm (alltid med tåg förstås) blev livet där hemma lidande och det var dags för något nytt. En kompis jobbade inom finansbranschen och via den vägen började han arbeta med fastighetsförvaltning och fick tid över att vara med och träna barnen i handboll igen. En del av arbetstiden la han på att starta upp en installationsverksamhet för solel. Och nu, tre år senare har han växlat om och lägger all sin arbetstid på just solelinstallationer.

Han beskriver sig som en rastlös och driven person som vill göra saker som är kul och bra. 

- Att installera solelanläggningar hos privatpersoner är just det, berättar Ulf Fredriksson. Han fortsätter; 
- Givetvis är det även roligt med företagsinstallationer. Men det som är roligt med privatpersoner är att det är så varierande och man får träffa väldigt mycket olika människor med olika önskemål och ideér, det gillar jag.

 

Om att bygga bolag

Det är lätt att ryckas med när branschen växer. För varje år som Ulf drivit Delidel har bolaget omsättningsmässigt växt med 100 procent, men han vill medvetet att bolaget inte ska växa för fort. Han vill kunna ta hand om sina kunder och bygga bolaget organiskt. Nu är de ungefär fyra heltidstjänster fördelat på fem personer, men han hade gärna haft åtminstone ett montörsteam till.

- Samtidigt är det viktigt att det är rätt personer som kan ta hand om kundrelationerna och arbeta på det sätt som vi önskar. Det kan ta lite tid med rekryteringen, men det är viktigt att det blir bra, säger Ulf.

På frågan om vad som är viktigt i en affärsrelation svarar Ulf Fredriksson:

- Jag har alltid uppskattat att jobba med mindre företag där det finns en personlig koppling. Företag måste vara personliga. För blir det opersonligt, så blir det lätt att byta. Och det är det jag gillar med IBC SOLAR, det personliga. Jag får hjälp när jag behöver.

Fokuset kring det personliga avspeglar sig både mot oss som grossist, men också mot hans kunder. Eller som han själv uttrycker det;

- Jag vill att mina kunder ska bli glada när de ser mig efter åtta år.

Då gäller det att göra ett bra jobb och vara tydlig med kommunikationen. Han lämnar aldrig en offert utan att först ha varit på plats. Och när det kommer till priset så resonerar Ulf som så att;

- Solelanläggningen ska vara betald innan garantierna går ut, det är min affärsmodell.

Och som priserna ser ut just nu så är de flesta anläggningarna återbetalda inom tio år om förutsättningarna med ett bra och oskuggat tak finns där.
 

Nu vill alla ha batteri

Det senaste årets höjda elpriser, som gjort att elpriserna stabiliserats sig på en högre nivå gynnar förstås solel. Ulf Fredriksson har också märkt att under de år som han jobbat med solel så har kunderna blivit mer pålästa och kunniga. Rapporteringen och effekterna av klimatkrisen har gett effekt. 

En spaning som Ulf också delar med sig av är att alla vill ha batteri. De förlänger ”soldagen” och graden av självförsörjning. 
- Om en vanlig solelanläggning ger el klockan 9 - 18 så förlänger ett batteri tiden till 20. Och det är en skön känsla för folk, även om det kanske inte alltid är ekonomiskt motiverat, förklarar Ulf.


På hans hemmamarknad har det lokala elbolaget Göteborg Energi under året infört effekttariffer, vilket ytterligare bidragit till att medborgarna vill äga sin egen elproduktion. Och en solelanläggning i kombination med ett batteri ökar just känslan av oberoende.
 

Text: Maria Pohjonen

Vill du också bli kund till oss på IBC SOLAR? Hör av dig till någon av våra regionala säljare.

Här hittar du kontaktinfo >>