Polykristallina solceller utgår

Nu är förändringen som många förutspått här. Allt fler produktionslinor läggs om för att producera monokristallina solceller. När vi går in i 2020 kommer tillgängligheten på polykristallina solceller vara begränsad.

IBC SOLAR har regelbundet möten med de stora tillverkarna, såsom GCL, Longi, Jinko och Trina och budskapet är tydligt: ”poly is dead”. Högkvalitativa polykristallina paneler från marknadsledande tier 1-leverantörer kommer att utgå. Under 2020 kommer det vara möjligt att att få tag på poly-moduler, men då typiskt från de producenter som Bloomberg Energy Finance rankar som tier 2-leverantörer. 

Den här produktförändringen sker samtidigt som prisskillnaden mellan mono och poly krymper. Att bygga med mono, som anses mer estetiskt, är idag ofta lika kostnadseffektivt tack vare att det går åt mindre monteringsmaterial och installationstid med till exempel 320 W istället för 275 W. Ett gott tips är att du som installatör redan nu börjar anpassa din försäljning till monokristallina solceller.