Tryckeri I Tyskland trycker med solkraft

Solel ersätter dieselgeneratorer och minskar energikostnaderna

Bad Staffelstein / Tyskland, 28 november, 2017 – IBC SOLAR har tillsammans med Krisch Energietechnik och DHYBRID installerat en solelanläggning på 95kWp i Altenstadt an der Waldnaab, på tryckeriet Reglers tak.

Regler är specialister som I princip trycker på allt utom papper, till exempel screentryck och textiltryck men framför allt digital högkvalitetstryck i stora format för reklamskyltar, mässmontrar och liknande. Med ett elbehov på ca 350mWh per år hade Regler sedan tidigare investerat i egenproducerad el – med dieselgeneratorer -något som vintertid även ger tillgång till spillvärme. Nu är generatorerna kompletterade med en solelanläggning på 95,4kWp. På så vis minskas dieselåtgången, klimatutsläppen och elnotan ytterligare samtidigt som produktionskapaciteten förbättras.

En så kallad hybrid controller från DHYBRID säkerställer att solcellerna, och generatorerna samverkar effektivt och smidigt. Den här typen av lösningar är vanliga i Afrika, Asien och Karibien. Tobias Reiner från DHYBRID berättar: “Vi har stor erfarenhet av sådana här installationer runt om i världen men det är den första i Europa. Med stigande elpriser väntar vi oss ökande efterfrågan på den här typen av lösningar.”

Härnäst står fråga huruvida anläggningen ska kompletteras med litium-jon-batterier för lagring av solel för att på så sätt öka andelen solel och produktionskapaciteten ytterligare. Erich Regler, Reglers VD, är mycket nöjd: “Vi har eftersträvat oberoende av elbolagen sedan 1984. Vi tog ett viktigt första steg med dieselgeneratorerna, med solceller på taket har vi tagit ytterligare ett viktigt steg. Därmed är vi ännu en gång föregångare i tyska tryckeribranschen och vi tar också vårt ansvar för att minska vår miljöpåverkan.”

 

Project Details:

 

Location:

Altenstadt an der Waldnaab, Upper Palatinate, Germany

Performance:

95.4 kWp

Electricity production:

90,630 kWh/a

Modules:

NSP 265 Wp, polycrystalline

Inverter

Fronius Symo (4 x 20 kW & 2 x 6 kW)

Diesel generator

300 kVA / 240 kW

Hybrid controller

DHYBRID Universal Power Platform

CO2 reduction:

Diesel saving: 17,400 litres/a; corresponds to a CO2 saving/a of approximately 48 tonnes

Start of operation

August 2017

Installer:

Krisch Energietechnik GmbH